Op vakantie met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is voor mij toch altijd een beetje spannend. Voor het eerst sinds ik PDS heb zijn we naar Griekenland geweest, naar het eiland Corfu. Ik had al op internet gelezen dat het niet makkelijk zou worden om in ieder geval glutenvrij te eten. Glutenvrij betekent meestal dat een restaurant of supermarkt rekening kan houden met dieetwensen, dus hopelijk ook met het FODMAP dieet. Er zouden wel wat glutenvrije/lactosevrije producten in de supermarkt verkocht worden, maar eigen eten meenemen leek toch wel héél verstandig. Dus hop, brood van Schär, FODMAPvrije crackers van AH, speltpasta en koekjes van Nairn’s mee in de koffer. En natuurlijk Verdauungsheld en lactase tabletten, om de eventuele FODMAPs waar ik op reageer beter af te breken. Ik nam ook een bakje mee, zodat ik altijd brood of een pasta salade kon klaarmaken en meenemen voor onderweg. Vergeet ook zeker geen bestek mee te nemen, anders wordt het eten met de handen. Wij boekten een appartement met een klein keukentje, zodat we eigen ontbijt en lunch konden maken en indien noodzakelijk ook avondeten. Een geeft een fijn gevoel dat je altijd op de basis terug kan vallen in je eigen appartement.
De reis begon ‘s ochtends op Schiphol, waar bijna geen FODMAPvrije producten te krijgen zijn. Dus ik had als ontbijt brood meegenomen voor in het vliegtuig, en ook rekening gehouden met eventuele vertraging, dus ik had ook genoeg mee voor de lunch. Voor in het vliegtuig boterbabbelaars en pepermunt om op te sabbelen, zodat mijn oren niet dichtklapte. Eenmaal aangekomen op bestemming toch heel blij met het extra brood, want ik begon trek te krijgen!
Supermarkten op Corfu
In het stadje Gouvia, vlakbij ons appartement, zat een supermarkt (Καζιάνης Super Market) met een glutenvrij schap, dus ik was meteen gerustgesteld!
Let wel op, want lang niet alles was FODMAPvrij. Bijna alle pasta was FODMAPvrij, het witte toast brood ook (erg lekker moet ik zeggen) en een aantal afbakbroodjes ook (oven vereist). De koekjes bevatte helaas allemaal lactose, waar ik bijvoorbeeld niet tegen kan. De granola heb ik niet naar gekeken want ik kon geen lactosevrije yoghurt vinden, wel lactosevrije melk (amandelmelk, sojamelk). Ook de soepstengels op de onderste plank waren niet helemaal FODMAPvrij. Het maakt het makkelijker als je al uit de eliminatiefase bent, zodat je weet waarop je allemaal reageert.

Verder heb ik meerdere supermarkten in de omgeving van Corfu bezocht. De Diellas (in Gouvia) had eigenlijk niet veel producten, minder dan de Καζιάνης Supermarket in Gouvia. Bij de AB-supermarkten was weinig te verkrijgen, maar als je glutenvrij brood zoekt zat je wel goed, ook van het merk Schär. Ik weet niet of dit per vestiging verschilt. Bij de mini-supermarkten kan je ineens fodmapvrije producten tegenkomen, zo zagen we de pizzabodems van Schär, maar ook koekjes van het merk NoGlut.
In Corfu stad, midden in het centrum, zit een supermarkt met de naam Ionion Super Market. Deze supermarkt heeft veel merk producten, er was erg veel van de producten van Schär te krijgen en ook van het merk Nairn’s. Als ze iets niet hebben, vraag ernaar want soms staat het elders in de (voor ons) kleine winkel.
Rose’s Bakery
Tegenover Ionion Super Market in Corfu stad zit Rose’s Bakery, een kleine bakkerij met heel veel glutenvrije, lactosevrije, suikervrije, en ei-vrij lekkernijen. De eigenaresse maakt alles zelf en beloofd dat er geen kruisbesmetting plaatsvindt (speciaal voor mensen met Coeliakie), voor het FODMAP dieet is het niet perse nodig. Leg goed uit wat je wel en niet mag, ze komt misschien wat chaotisch over, maar ze kan overal advies over geven. Zo heb ik aangegeven dat ik naast gluten en lactose, geen dadels kan verdragen. Dadels zijn namelijk hoog in FODMAPs en worden vaak gebruikt als suikervanger. En inderdaad, de helft van de gebakjes en lekkernijen viel af, maar er bleef genoeg over! Ik heb helaas geen foto’s gemaakt, maar de tapioca praliné gebakjes en de kokos-vanille bolletjes zijn erg lekker! Verwacht trouwens niet dat je bij deze bakkerij brood kan kopen zoals in Nederland, het zijn echt allemaal kleine gebakjes of koekjes. Echt een verwennerij dus!
Glutenvrij en fodmaparm uiteten op Corfu
Artisi in Corfu stad
Het restaurant Artisi ligt in Corfu stad, op de website staat niets benoemd over glutenvrij eten of dieetwensen. Ik had op internet wel gelezen dat hier glutenvrije pasta en pizza klaargemaakt werd. Dus bij aankomst heb ik meteen gevraagd of er glutenvrije opties waren, die waren er! Alle pasta’s konden glutenvrij gemaakt worden. Als voorgerecht deelden we een fodmapvrije salade. Als hoofdgerecht had ik een glutenvrije pasta met garnalen. Wel met knoflook, maar ik heb niet gevraagd of het zonder kon omdat ik Verdauungsheld nam (om knoflook af te breken). Anders had het vast en zeker ook zonder knoflook gekund, net zoals de uien ook weg werden gelaten in de salade. Ze houden hier goed rekening met kruisbesmetting (voor de mensen met Coeliakie).


Restaurant Pitonostimies in Corfu
Bij dit restaurant in Corfu kun je glutenvrije pita eten! Ik kreeg een snackbar gevoel, maar het was erg lekker! Omdat gyros vaak knoflook en ui bevat, heb ik Verdauugensheld ingenomen om FODMAPs in knoflook en ui af te breken. Een glutenvrije pita gyros eten is dus niet geschikt in de elimatiefase, maar als je weet wat je aankan en eventueel Verdauungsheld gebruikt, is het een prima optie! Het was een wat droge pita, maar heel fijn om dat weer eens te kunnen eten! Het leek erop alsof ze ook rekening houden met kruisbesmetting voor de mensen die écht glutenvrij moeten eten. Ook hadden ze glutenvrij bier (met FODMAP mag je wel normaal bier!).
Let wel op, want er zijn 2 vestigingen van dit restaurant in Corfu stad. Dus vraag even of je bij de goede bent! Zo niet, zoals wij, dan wijzen ze je de weg naar het juiste restaurant!
Het juiste adres is: Nikifirou Theotoki 150 Corfu old town

Hotel Apollon in Paleokastritsa
Bij toeval liepen we tegen dit restaurant aan omdat we eigenlijk een fruitsalade wilde bestellen als snack. Mijn vriend bekeek de kaart en er was heel veel glutenvrij mogelijk! Dat is over het algemeen goed nieuws, want dan houden ze vaak ook rekening met andere intoleranties! Ik zeg in het buitenland altijd dat ik glutenvrij moet eten, omdat ik dan zeker weet dat ik niets met tarwe krijg. Wij hebben heerlijke FODMAPvrije (en glutenvrije) inktvisringen met patatjes gegeten. Toen we mayonaise vroegen voor bij de patat, ging ze meteen op de verpakking kijken of deze wel glutenvrij was (dus goed voor de coeliakie klanten!). Er was heel veel keuze, pasta, pizza, sandwich, inktvisringen, vissticks, etc. Er waren ook veel vegan mogelijkheden. Ik zal hieronder een foto plaatsen van de kaart met dieetwensen.
Het restaurant hoort dus bij een hotel, waar het waarschijnlijk ook heel goed vertoeven is als je daar wilt ontbijten of lunchen. Zeker een aanrader, in een prachtig plaatsje. Houdt er wel rekening mee dat het in het hoog seizoen waarschijnlijk druk kan zijn, want het plaatsje Paleokastritsa is een echte toeristische trekpleister.



Overige tips
Kies er vooral voor om puur te eten als je op Corfu verblijft. In restaurants kan je altijd vlees of vis bestellen zonder kruiden, met aardappeltjes, patatjes of rijst. Een salade is vaak ook veilig, vraag dan om een salade zonder ui en knoflook. Let wel op met Feta, ik vind het zelf niet zo lekker dus neem altijd een salade zonder feta. Maar mocht je dit wel willen eten, feta bevat lactose, dus neem niet te veel of neem een lactase tablet. De Grieken zijn heel lief en willen meedenken. Zo bestelden we ook ergens een komkommersalade, waarbij ik vroeg of de ui eruit gelaten kon worden. En wel, zo gezegd zo gedaan, mijn vriend kreeg het schaaltje uien er gewoon los bij, zodat hij er wel van kon eten en ik er geen last van zou hebben.
Wij vlogen met het vliegtuig laat terug, op het vliegveld is er eigenlijk niets FODMAPvrij te eten. Er is een Burger King op het vliegveld van Corfu, maar ik kan niet tegen de patat die ze daar verkopen (er zit iets van tarwe in), dus die optie viel af. Gelukkig had ik een zak pasta mee van huis, dus in het appartement had ik ochtends al pasta gekookt. Bij de slager in de supermarkt had ik ongekruide spek gekocht. Deze heb ik uitgebakken en gemengd met de pasta. Een zak sla mee en een klein zakje mayonaise meegenomen uit een restaurant. Het bakje met eten mocht bij de bar in het appartement in de koelkast staan totdat we weg gingen. Zo had ik een lekkere maaltijd op het vliegveld/in het vliegtuig! Let wel op, een mes mag niet in je handbagage dus neem plastic of papieren bestek mee of pak/koop op het vliegveld houten bestek bij een van de winkels.
Hieronder nog een aantal restaurants die ook glutenvrij eten verzorgen, dus waarschijnlijk ook rekening kunnen houden met FODMAP dieetwensen. Bij onderstaande tips ben ik zelf niet geweest.
- Restaurant Anthos, in Corfu stad (tip: reserveer van te voren! Wij konden hier helaas niet heen want het zat vol)
- Da Giovanni, in Corfu stad
- Gran Aladino, in Paleokastrista (glutenvrije en vegan mogelijkheden)
- Red Chilli, in Gouvia (Indiaans restaurant, dus kijk uit met pittig eten, ui en knoflook! Er zijn ook vegan mogelijkheden, maar ik wil even benadrukken: misschien niet geschikt voor low FODMAP eten)
Supermarkt Spiros in het stadje Agios Gordios zou ook veel glutenvrije producten hebben, o.a. brood en pasta. Hier ben ik zelf echter niet geweest. Hier geldt wel dat je precies die supermarkt in het dorpje moet hebben, want veel bedrijven op Corfu hebben de naam ‘Spiros’.
Hopelijk kunnen jullie ook genieten van een FODMAPvrije vakantie op Corfu! Als je vragen of extra tips hebt, stuur gerust een berichtje via Instragram of Facebook of vul het contactformulier in!